söndag 30 augusti 2009

Är alla fett bra fett?

Igår kollade jag på Anna Skippers "Du är vad du äter". Jag har alltid gillat det programmet. Mamma brukar säga att hon inte alls tycker om sådana program. Hon tycker att sådana som jag sitter och gottar sig i andra missöden. I mitt fall är det inte alls så. Jag tycker det är intressant att se andras matvanor och det finns ingen dold fördom om feta som förverkligas.

Anna Skipper förespråkar GI. Hon ger sina "klienter" en meny späckad med grönsaker, oljor, nötter, frön, bär, fisk etc. Hon skiljer på enkelmättat, fleromättat och mättat fett. Rätt fett gör en smal fel fett gör en sjuk och överviktig, säger hon.

Precis så här resonerar andra som äter/tror på GI. Att man inte ska vara rädd för fett men man ska skilja på de bra och på de dåliga. Det är okej att äta lite feta mejeriprodukter eller någon fet köttbit men de mättade fetterna ska inte dominera på tallriken. LCHF däremot tillåter mycket mättade fetter genom feta såser, stora köttbitar och så vidare.
En annan skillnad på GI och LCHF som man brukar prata om är att GI tillåter vissa kolhydrater såsom fullkornsprodukter. Dessa kolhydrater höjer bara blodsockret lite. Enligt LCHF ska man aktivt undvika så mycket kolhydrater som möjligt. Man ska begänsa intaget av grönsaker och helt utesluta pasta, ris och potatis. Även fullkornsvarianterna.

Anna pratade om att man blir sjuk om man äter för mycket fel fett. Man kan få blodproppar, höga kolesterolvärden och fetma. Detta är en idé som rotades på 1950-talet. I samma veva kom vår rädsla för fett.
Jag hittade en artikel igår som slår hål på denna myt om att mättat fett är skadligt. Det är i princip omöjligt att påverka kolesterolvärdet genom kosten och att ha höga värden innebär inte större risk för hjärtat. Läs mer om detta i denna artikel.
Sådan läsning är nyttig för oss som äter LCHF. Vi måste veta varför vi gör det och vi måste framförallt veta att det är bra för oss..

1 kommentar:

  1. Intresant artikel. Anna Skipper är ju faktisk kul att titta på,speciellt avsnittet där en man som gjort en gastric bypass (magsäcksförminskning) två veckor före programmet spelades in. När de åtta veckorna gått hade han tappat 19 kilo och Anna var stolt som en tupp (höna) över sin coachning. Vad hon inte nämnde är att det är helt normalt att tappa 19 kilo på åtta veckor efter en gastric bypass ... med eller utan Anna Skipper vid sin sida

    SvaraRadera