lördag 7 november 2009

Äkta vara

Ägnar min ledig tid åt att läsa uppföljaren till "Den hemliga kocken", "Äkta vara". Den är verkligen läsvärd. Första boken handlar om tillsatser i maten och hur lurade vi konsumenter är. Den tog upp mycket om livsmedels bakgrund. Hur allt började och så vidare. Denna bok däremot är mer som en uppslagsbok. Han, författaren, har radat upp alla livsmedel i bokstavsordning. Han börjar beskriva alla vanliga livsmedel på A, sen B och så vidare. Jag har precis läs om lax. Jag blev förvånad över att en odlad lax inte självmant blir rosa utan att det måste "fixas" med hjälp av färgämne. Alltså finns det mer "fel" enligt mig att odla. Inte bara foderfrågan. Att det går åt 3 kg småfisk för att producera 1 kg lax. Ne, inte nog med den den producerade laxen är inte alls "äkta vara". Färgad rosa? Jo, det måste man tydligen. Ingen vill köpa den bleka filé som annars blir.

Som sagt boken är mycket läsvärd. En varning bara.. Man blir ganska handikappad om man verkligen vill förändra och äta bättre mat utan tillsatser och dylikt. För sådan mat är inte lätt att hitta. Inte ens om du lagar mat från grunden. Ska du till exempel göra köttbullar måste du veta att köttfärsen är okej. Det är nämligen inte självklart. Samma med kyckling, fryst/färsk fisk. Kycklingen har ofta isprutad vatten och sen ett stabiliseringsmedel för att kompensera den stora mänga vatten som får kycklingen skör. Fryst fisk kan också ha isprutat vatten och du vet dessutom aldrig hur länge fisken varit fryst. 1 år? I så fall kan man lika gärna strunta i att äta fisk. I alla fall om man äter den för att få i sig nyttiga näringsämnen som omega-3. Mycket sådant har i och med den långa frysningen gått förlorad.
Något att fundera på......

1 kommentar:

  1. Hola hola senorita!!

    Man lär sig nått nytt varje dag när det gäller födan man stoppar i sig,
    det är väl lika bra man dricker bara vatten resten av livet men ack vad man skulle sakna lukten och smaken av maten så det är väl bara att äta vidare för min del.

    Hör och häpna,jag blir 1 år äldre i morgon,
    får man önska en kaka i födelsedagspresent av dej :-).

    Så man firar födelsedagen i morgon med middag hos mamsen,

    I dag kör man lite tvätt under dagen och senare kanske det blir 1 öl eller 2 nere på brunkullan och lyssnar på live musik med ett lokalt band,

    Till middag i kväll blir det fläskfilé med potatis och kantareller inkl kantarellsås och några glas rött vin till. Mumsfillibabba!!!.

    Härmed önskar jag dej en underbar och mysig helg Må så gott och sköt om dej Kram

    SvaraRadera